Rijschool Joke Logo

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe zit dat met het vernieuwde theorie-examen voor de personenauto?
Kan ik individueel theorie-examen doen?
Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het theorie-examen?
Mag ik al praktijklessen volgen als ik mijn theoriecertificaat nog niet behaald heb?
Hoe kan ik een duplicaat van mijn theoriecertificaat A of B verkrijgen?
Hoe reserveer ik een theorie-examen?
Hoe verplaats ik een theorie-examen?
Hoe lang is een theorievertificaat geldig?


» Hoe zit dat met het vernieuwde theorie-examen voor de personenauto?

Om het aantal ongevallen onder beginnende bestuurders terug te dringen, wordt er sinds 1 maart 2009 ook in het theorie-examen voor de personenauto aandacht besteed aan gevaarherkenning. In samenwerking met de SWOV (Stichting Westenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) zijn vragen ontwikkeld die toetsen of je gevaren in het verkeer herkent.
Het theorie-examen voor de auto bestaat sinds 1 maart 2009 uit drie onderdelen:

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen);
  • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen);
  • Een onderdeel over verkeersinzicht (10 vragen).

Wanneer geslaagd?
Je slaagt voor het theorie-examen als:

  • je tenminste 12 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning en
  • je tenminste 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht.

Je moet dus voor beide onderdelen minimaal een voldoende halen om te slagen. Het is daarom belangrijk om je op alle onderdelen goed voor te bereiden.


» Kan ik individueel theorie-examen doen?

Een individueel theorie-examen in het Nederlands of een individueel theorie-examen in een andere taal met tolk moet een rijschool voor je reserveren. Die beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt, op basis van de criteria van het CBR. Voor een individueel examen betaal je een toeslag aan het CBR.


» Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het theorie-examen?

De beste voorbereiding bestaat uit lessen bij een instructeur met een erkend diploma. De ervaring leert, dat de slaagkans daar aanzienlijk door toeneemt. Je instructeur helpt je aan de boeken en het oefenmateriaal.

Theorieboeken zijn te koop bij de uitgevers van verkeersmiddelen, rijopleiders en bij de boekhandel.

Voor een overzicht van alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je terecht op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.


» Mag ik al praktijklessen volgen als ik mijn theoriecertificaat nog niet behaald heb?

Dat verschilt voor de personenauto en de motor.

Personenauto
Met praktijklessen voor de personenauto mag je al vóór het theorie-examen beginnen. Pas om rijexamen te mogen doen heb je een theoriecertificaat nodig.

Motor
Wanneer je reeds in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs B, mag je gelijk praktijklessen voor de motor nemen.

Heb je nog géén geldig Nederlands rijbewijs B, dan mag je pas praktijklessen voor de motor op de openbare weg (ook openbare oefenterreinen voor voertuigbeheersing!) nemen als je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Waarom dit verschil?
Op de motor zit geen instructeur naast je die kan ingrijpen.


» Hoe kan ik een duplicaat van mijn theoriecertificaat A of B verkrijgen?

Ga hiervoor (omdat je je ter plekke moet legitimeren persoonlijk) naar een theoriecentrum (op werkdagen) en neem het volgende mee:

  • 1 recente pasfoto
  • geldig identiteitsbewijs
  • €18,80

Je moet je ter plekke legitimeren, een aanvraagformulier invullen en betalen. Je krijgt het duplicaat daarna rechtstreeks thuisgestuurd. Als je het duplicaat aanvraagt op een regiokantoor kun je zelfs direct wachten op het duplicaat certificaat en heb je het dus sneller in bezit.


» Hoe reserveer ik een theorie-examen?

Reserveer je theorie-examen via de rijschool of via de on line reservering.


» Hoe verplaats ik een theorie-examen?

U kunt het theorie-examen zelf via onze reserveringswebsite verplaatsen door in te loggen met uw BSN-nummer en geboortedatum. U doorloopt alle stappen tot u op de pagina komt waar de datum en tijdstip van het gereserveerde examen worden getoond. Indien u op die pagina links bovenaan op 'Categorie' klikt, kunt u een nieuwe afspraak maken. Indien u de gewenste tijdstippen niet ziet, kunt u de bewerking afbreken en blijft uw oude reservering gehandhaafd. Binnen een week voor de examendatum kunt u uw afspraak alleen vervroegen indien hier beschikbare data voor is.


» Hoe lang is een theorievertificaat geldig?

Precies 1 jaar: dus bijvoorbeeld van 3 augustus 2007 tot en met 2 augustus 2008. In dat jaar kun je dus praktijkexamen afleggen. Lukt dat niet binnen de tijd, dan moet je opnieuw theorie-examen doen.

Bron: CBR